Londýn: Mesto futbalu zasľúbené, v ktorom si príde na svoje každý správny fanúšik

BLOG

Londýn: Mesto futbalu zasľúbené, v ktorom si príde na svoje každý správny fanúšik

Metropola Veľkej Británie patrí medzi najpopulárnejšie turistické zastávky na svete. Každoročne ho navštívia milióny ľudí z celej planéty. To platí aj o futbalových priaznivcoch, ktorí si v Londýne naozaj prídu na svoje a potom nečudo, že futbalové štadióny praskajú vo švíkoch. Môžu si vybrať, ktorému klubu budú fandiť, ktorý štadión navštívia a ako využijú čas nazvyš. Možností je skutočne veľa.


Londýn je domovom hneď niekoľkých futbalových tímov. Futbalové Anglicko je jedinečné. Prvú trojku tvoria členovia "Big 6" v Anglicku: nájdete tu Chelsea, ktorá ako jediná z miestnych vyhrala prestížnu Ligu majstrov aj Európsku ligu. Potom tu je Arsenal, ktorý dlhé roky patril medzi najlepšie tímy na svete a je rekordérom v počte ziskov národného pohára FA Cupu a taktiež tím s najväčšou základňou fanúšikov v Londýne - Tottenham Hotspur.


V Londýne si fanúšikovia môžu užiť futbal aj na menších štadiónoch, kde je však paradoxne niekedy lepšia atmosféra ako vo veľkých stánkoch. Poďte do Selhurst Parku, kde majú domov Orli z Crystal Palace a zaujímavý futbal sa hrá aj vo Fulhame, či Millwalle. Ich fanúšikovia sú jednými z najobávanejších v Anglicku a aj keď už nie sú, čo bývali, stále je atmosféra vybičovaná.

Zabudnúť nesmieme na West Ham United, ktorý svoje zápasy hráva na Olympijskom štadióne. Pre milovníkov národného futbalu niet lepšieho miesta ako mýtického Wembley. Fanúšikovia tak majú jedinečnú šancu vidieť v Londýne pred 90- tisícovým davom Ligu majstrov alebo aj semifinále a finále Anglického pohára, kde majú pre seba každú z polovíc štadióna jeden tím a je sa teda na čo pozerať.


Najväčším lákadlom pre futbalové zájazdy posledného obdobia sú predovšetkým Chelsea a Arsenal. The Blues vyhrali tri majstrovské tituly v priebehu dvoch rokov a naživo máte možnosť vidieť hviezdy typu Hazarda, Williana alebo Kantého. Arsenal sa môže v našich končinách pochváliť silnou a dlhodobou fanúšikovskou základňou. Po odchode francúzskeho trénera Arsenea Wengera je tu pre severolondýnsky klub nový začiatok. Netreba zabúdať ani na spomínaný Tottenham s Kaneom či Allim, ktorý je čoraz atraktívnejší aj pre nezainteresovaných turistov.

Pri momentálne nízkych letenkách sa však naozaj oplatí ísť pozrieť viac zápasov za jeden víkend. Niekedy to vychádza na kombináciu tímov z Big 6 a niekedy aj 3 zápasy s tímom zo spodnejších priečok tabuľky.


Londýn však nie je len futbal. Človek tu nájde svetoznáme pamiatky ako niekdajšiu väznicu Tower, kde sú uložené korunovačné klenoty a hneď v blízkosti legendárny most Tower Bridge.

Na svoje si prídu milovníci múzeí, od tradičných až po moderné. Pri Temži sú v tesnej blízkosti London Eye, Parlament, Westminster Abbey, Hyde Park či Buckinghamský palác, kde má svoj domov kráľovná Alžbeta so svojou rodinou. Iba pripomíname, že Big Ben nie sú hodiny na veži, ale zvon. Vidieť ho zvonku nemôžete, iba počuť.

Ak ste fanúšikmi detektívnych príbehov, nemali by ste obísť Baker Street, domov Sherlocka Holmesa, kde sú pripravené viaceré atrakcie pre návštevníkov. Hneď vedľa je svetoznáme múzeum voskových figurín Madame Tussauds.


Vedeli ste, že v Londýne sa hovorí 270 rečami, čo je najviac zo všetkých miest na svete?

Pri prechode cez cestu si dávajte veľký pozor, keďže sa treba najprv pozrieť napravo. Autá jazdia po ľavej strane a občas máte pocit, ako keby išlo auto samo bez šoféra. Výnimkou je vjazd ku hotelu Savoy, kde sa pred vchod vchádza z pravej strany, aby mohli ženy vsytúpiť ako prvé. Toto pravidlo bolo zavedené ešte za čias kočov.

Ak by vás známy pozval ku sebe domov a ako adresu vám zadá 23 alebo 24 Leinster Gardens v Paddingtone, dajte si pozor, je to žart. Tieto vchody sú iba namaľovaná fasáda, keďže za nimi je metro a koľaje linky Metropolitan line. Lokálne pizza donášky tento trik poznajú a nenechajú sa nachytať.

Križovatka Edgware Road a Marble Arch je miestom originálneho Tyburn Tree, prvého oficiálneho miesta popráv, kde bolo obesených viac ako 50 000 ľudí.


V prípade záujmu dokážeme vám futbalový zájazd v Londýne upravíme na mieru tak, aby ste stihli zápas svojho obľúbeného mužstva, prezrieť si klubové múzeum a zvládnuť absolvovať aj najdôležitejšie londýnske atrakcie.

Hovorí sa, že na to, aby človek plnohodnotne prešiel Londýn, potrebuje minimálne tri týždne. Je len na vás, koľko v tomto meste strávite a my vám tom radi pomôžeme. Tak kam to bude, na Chelsea, Arsenal alebo Tottenham? Anglický futbal čaká práve na vás!


PONUKA ZÁJAZDOV NA CHELSEA

PONUKA ZÁJAZDOV NA ARSENAL

PONUKA ZÁJAZDOV NA TOTTENHAM


Futbalovysen.sk je futbalová cestovná kancelária, s ktorou (si) od roku 2012 už tisícky klientov plnia futbalové sny.

Ponúkame vstupenky a zájazdy na futbalové aj športové podujatia po celom svete. Futbalu sa venujeme na stránkach Futbalovysen.sk a Fotbalovysen.cz a ponuku športových podujatí vrátane zájazdov na Tour de France, MS v hokeji alebo Wimbledon nájdete na Sportovysen.sk.

Snažíme sa, aby naše zájazdy na futbal neboli iba sedením v autobuse/lietadle a naháňaním sa na štadión, ale aby ľudia aj niečo videli, oddýchli si a okrem zápasu sa domov vrátili s množstvom zážitkov. Značka Futbalovysen.sk je vybudovaná na odporúčaniach, osobnom prístupe a tejto filozofii a sme vďační za všetky vaše referencie.

SPäŤ NA ZOZNAM BLOGOV