Mýtický Camp Nou – viac ako len futbalový štadión | Futbalovysen.sk

BLOG

Mýtický Camp Nou – viac ako len futbalový štadión

Barcelonský stánok Camp Nou patrí medzi najmýtickejšie futbalové štadióny na svete. Domov FC Barcelona v sebe ukrýva kus histórie, veľké množstvo úspechov či nezabudnuteľné sklamania. Už vyše polstoročie na ňom hrajú Katalánci svoje domáce zápasy. Dnes na ňom počas futbalových zápasov behajú také hviezdy ako Lionel Messi, Luis Suarez či Neymar.

Camp Nou už zďaleka nepatrí medzi najmladšie ani medzi najmodernejšie stánky. Bol oficiálne otvorený v roku 1957 a spája sa s ním najúspešnejšia časť barcelonskej histórie. Svoj domov tu našli všetky futbalové oddiely FC Barcelona, taktiež neoficiálny národný tím Katalánska a netreba zabudnúť na to, že v roku 1992 sa na tomto mieste konali Olympijské hry.

Camp-nou-match

Výstavba štadióna prebiehala medzi rokmi 1954 až 1957. Camp Nou bol oficiálne skolaudovaný 14.septembra 1957. Doteraz došlo k dvom rozsiahlejším rekonštrukciám, konkrétne v rokoch 1995 a 2008. Stánok bol navyše v roku 1982 rozširovaný, aktuálne pojme podľa oficiálnych údajov až rovných stotisíc fanúšikov. Je taktiež kapacitne najväčším na starom kontinente a počas najdôležitejších duelov FCB v sezóne sa návštevy pravidelne pohybujú nad 90 000.

V súčasnosti je pripravený projekt nového Camp Nou, štadióna, ktorý by mal za nepredstaviteľné peniaze nahradiť súčasný stánok. Niektorí tradiční fanúšikovia s týmto rozhodnutím nesúhlasili, avšak na druhej strane je treba povedať, že vzhľadom na to, že Barca patrí medzi najúspešnejšie tímy na svete, hrá na štadióne, na ktorom veľké percento vecí funguje pomerne zastaraným spôsobom. Navyše, veľká časť Camp Nou nie je pokrytá strechou. Preto je zvykom, že počas daždivého počasia divákov vídavame v pláštenkách a pršiplášťoch. Futbal však ľudí láka v každom počasí.

football-club-barcelona-private-tour-in-barcelona-212320

Oficiálny názov barcelonského štadióna je od roku 2000 Camp Nou. Meno katalánskeho domova sa však menilo. Stánok sa v období rokov 1957 až 1975 volal Estadio del CF Barcelona, následne bol premenovaný na Estadio del FC Barcelona. Dôvodov prečo tomu tak bolo, bolo viacero. Jedným z nich bol diktátorsky režim generálna Fransicsa Franca. Franco nepovoľoval, aby boli športoviská na španielskom území pomenované v inom, ako v oficiálnom úradnom jazyku.

Názov Camp Nou totiž pochádza z katalánskeho jazyka. Vo voľnom preklade znamená niečo ako „nové ihrisko“. Okrem vyššie spomínaných udalostí možno dodať, že na Camp Nou sa hralo semifinále futbalových Majstrovstiev sveta v roku 1982 a taktiež dva finálové zápasy prestížnej Ligy majstrov. Camp Nou je symbolom Barcelony, rovnako ako samotný futbalový klub. Je iba ťažko predstaviteľné, že by Barca hrala svoje zápasy inde.

Rovnako nepredstaviteľne znel aj plán leteckej spoločnosti Qatar Airways, ktorá je do konca sezóny sponzorom Kataláncov. QA chceli kúpiť názov barcelonského štadióna za astronomických 300 až 350 miliónov eur. Fanúšikovia, ktorí si zakladajú na tradíciách sa však búrili. Nechceli totiž, aby nad minulosťou a históriou zvíťazili peniaze. Klubové vedenie by si tento krok pred fanúšikovskou obcou s určitosťou neobhájilo. Zaujímavosťou napríklad je, že sa na tomto štadióne doposiaľ nikdy nehralo finále Ligy majstrov.

SPäŤ NA ZOZNAM BLOGOV