Porovnanie londýnskych celkov - West Hamu a Tottenhamu | Futbalovysen.sk

BLOG

Porovnanie londýnskych celkov - West Hamu a Tottenhamu

Keď sa spomínajú slová futbal a Londýn, väčšine fanúšikov sa hneď vybaví dvojica mužstiev - Chelsea a Arsenal. Hlavné mesto Anglicka však ponúka viac, ako len toto úspešné duo. My sme sa v našom blogu zamerali na Tottenham Hotspur a West Ham United.

 

Áno, v posledných dekádach udáva futbalový tón Londýna práve vyššie zmienená dvojička Chelsea a Arsenal. Viaceré triumfy v FA Cupe, ligovom pohári či v podaní The Blues v Lige majstrov alebo Európskej lige sú neodškriepiteľné. Dnes však o „London finest“ reč nebude, priestor dostanú Kohúti a Kladivári, ktorí sú častokrát prehliadaní. Pritom na to nie je dôvod, jedná sa o veľmi zaujímavé tímy.

 

Oba kluby sa tešia bohatej histórii. Tottenham Hotspur bol založený v roku 1882 a hrdí sa titulom najstaršieho londýnskeho klubu, West Ham United uzrel svetlo sveta na konci devätnásteho storočia, konkrétne v roku 1895. Kohúti sa pôvodne volali Hotspur FC, ich názov referoval ku kohútovi, ktorý je v klubovom logu. V znaku West Hamu sa ukrývajú dve kladivá, preto tento klub prezývame The Hammers alebo jednoducho Kladivári. Pôvodný názov WHU znel Thames Ironworks.

 

Domovským stánkom Tottenhamu je White Hart Line. Štadión s kapacitou niečo málo nad 36 tisíc divákov zaujme svojou útulnou architektúrou a klasickým anglickým štýlom. Ihrisko je blízko tribún, počas zápasov hráči žijú s fanúšikmi. Zaujímavosťou je, že v prebiehajúcom ročníku sa Spurs rozhodli hrávať zápasy európskych pohárov na mýtickom Wembley. Príliš sa im však nedarilo a vypadli už v skupine Ligy majstrov.


white-hart-lane-tottenham

Domovom West Hamu bol dlhé desaťročia Upton Park, familiárne volaný aj Boleyn Ground. Od prebiehajúceho ročníka však The Hammers hrávajú na London Stadium pre 60 000 divákov. Na olympijskom štadióne, ktorý slúžil Londýnu počas Olympiády v roku 2012.

 

"Tottenham je úspešnejší celok ako West Ham United."

 

Dvakrát sa tešil z majstrovského titulu, osemkrát zodvihli jeho hráči nad hlavou cenný FA Cup, dvakrát sa radoval z triumfu v dnes už zaniknutom Pohári UEFA a k tomu pridal ďalšie pohárové triumfy na anglickej pôde.

 

Menoslov úspechov Kohútov je značne širší ako zoznam trofejí West Hamu. United vo svojej histórii vyhrali trikrát FA Cup a raz niekdajší Pohár víťazov pohárov. Triumfu v Premier League sa zatiaľ nikdy nedočkali a je otázne, či sa ho v nasledujúcich dekádach dočkajú.


west-ham-stadium

Oba tímy spolu od založenia odohrali dovedna šesťdesiatšesť zápasov. Tottenham sa radoval v 33 dueloch, 11-krát sa zrodila remíza a 22 víťazstiev si zapísali futbalisti West Hamu United. Priemerná návšteva na zápasoch týchto dvoch súperov predstavuje približne dvadsaťtisíc ľudí.

 

Najbližšie roky vyzerajú priaznivejšie pre Kohútov z White Hart Line. Mužstvo pod vedením Mauricia Pochettina sa šplhá na najvyššie priečky anglického futbalu, hrá sympatický futbal a má vo svojom megahviezdy ako Harry Kane, Dele Alli či Hugo Lloris. West Ham patrí medzi skromnejšie kluby, ktoré hrajú srdcom. Aktuálnym koučom WHU je Slaven Bilič, bývalý chorvátsky reprezentant.

 

Oba kluby patria medzi tradičné, tešia sa stabilnej fanúšikovskej základni. Hovorí sa, hlas fanúšika, hlas Boží, čo dokazuje aj nedávna sága okolo odchodu Dimitriho Payeta z West Hamu. Hviezdny Francúz si nevážil, že môže obliekať dres The Hammers a požadoval prestup.

 

Klubové vedenie ho pustilo so slovami, že hrať za Kladivárov budú len hráči, ktorí majú tento celok v srdci. Dá sa povedať, že aj keď tieto tímy nezískavajú cenné trofeje každý rok, pri detailnejšom pohľade na ich fungovanie možno jednoznačne prehlásiť, že patria medzi ozdoby tradičného anglického futbalu.

 

SPäŤ NA ZOZNAM BLOGOV