Baku Azerbajdžan - TOP 10 vecí, ktoré musíte zažiť | Futbalovysen.sk

BLOG

Baku Azerbajdžan - TOP 10 vecí, ktoré musíte zažiť

Keď sa povie Baku väčšinu ľudí napadne hlavné mesto Azerbajdžanu preslávené pesničkovou súťažou Eurovízia (2012) alebo prvými Európskymi hrami (2015). Avšak Baku to je cenovo výhodné cestovanie, neuveriteľná architektúria, kvalitné jedlo a zákutia o ktorých sa našincom ani nesnívalo.

Futbalovo sa hlavné mesto Azerbajdžanu predstaví tento rok hneď dvakrát: koná sa tu finále Európskej ligy a v kvalifikácii na EURO 2020 privítajú domáci slovenskú reprezentáciu.

Nižšie nájdete TOP 10 vecí, ktoré musíte v Baku zažiť.


1. Jednoduché cestovanie do krajiny

V minulosti znamenalo cestovanie do Azerbajdžanu spletitý a nepohodlný proces udeľovania víz. Avšak od januára 2017 zaviedla krajina elektronický vízový systém, ktorý umožňuje občanom 81 krajín požiadať o víza a získať ich jednoducho prostredníctvom e-mailu. Návštevníci, ktorí ho využijú nájdu veľa vecí na videnie: kozmopolitný, cenovo dostupný kapitál dobrého jedla, neuveriteľnú architektúru - a čo je najdôležitejšie, priateľské mačky.


2. Prejdite sa po nábreží

Baku sa nachádza v prírodnom zálive na polostrove vyčnievajúcom do Kaspického mora. Mesto je preslávené zábavou a rekreáciou. Široká promenáda nazvaná Dənizkənarı Bulva poskytuje dostatok slnečného svitu a priestoru pre športové aktivity a prechádzky. Pozdĺž trasy sa nachádza ruské koleso Baku Eye, nákupné centrum Park Bulvar a budova pod kasínom Caspian Waterfront inšpirovaná „plachtami“ v Sydneyskej opere. Prechádzka končí až na Námestí národnej vlajky so stožiarom, ktorá patrí medzi najväčšie na svete. V jej blízkosti sa nachádza masívna Kryštálová hala postavená pre Eurovíziu 2012.


3. Užite si pobyt ako kráľ

Od roku 2015 klesla azerbajdžanská mena voči Euru o viac než polovicu. Výsledkom je úžasné moderné mesto priateľské aj k turistom s nízkym rozpočtom. Ochutnajte čerstvé šťavy z granátového jablka, domáce pečivo šekerbura plnené lieskovými orieškami a objavte skryté čajovne starého mesta. Ak sa vám do hotela nebude chcieť ísť metrom, využite miestny taxík, kde za 5km jazdu zaplatíte necelé 2 Eurá.


4. Odvezte sa lanovkou k vežiam Flame Towers

50 centov na osobu je suma, ktorú zaplatíte za lanovku z pobrežia do troch moderných budov známych ako Ohnivé veže - Flame Towers. V prvej z nich sú umiestnené kancelárie, ďalšia je rezidenciou a tretia patrí hotelu Fairmont Baku. Na tomto mieste sú „selfies“ povinné. A keď vystihnete západ slnka - umeleckú fotku máte hotovú.


5. Ochutnajte pravý azerbajdžanský kebab

Večerná prechádza miestnych obyvateľov končí zvyčajne na pešej zóne, ktorú obklopojú veľvyslanectvá, korporátne centrály a palácové rezidencie rôznych architektonických štýlov. Na najznámejšej ulici Nizami nájdete to najlepšie nočné občerstvenie. Vyberte si domácu placku „lavash“ a do nej váš obľúbený druh mäsa: od jahňacieho cez hovädzie, kuracie, alebo rybie. Na svoje si prídu aj vegetariáni. Každý kebab obsahuje špeciálne korenie a cibuľu.


6. Metro, ktoré musíte vidieť

Verejná doprava zvyčajne nie je aktivita, ktorú chcete zažiť na dovolenke. Presným opakom je krásne a čisté metro v Baku so sieťou podzemných chodieb, ktoré sú zážitkom pre všetkých turistov. Vstup do sklenenej pyramídy v Starom meste, vchod do kobercovej tlače a skladané stĺpy platformy v najväčšom nákupnom centre Ganjlik Mall musí vidieť každý návštevník Baku. A najlepšie na tom je, že jazda metrom stojí 20 centov. 😊


7. Centrum Hejdara Alijeva – Muzeum, ktoré nemá ve svete obdoby

Kultúrne centrum Heydara Alijeva je majstrovským dielom iracko-britskej návrhárky Zaha Hadid. Centrum vychádza z tvrdej monumentálnej sovietskej architektúry doplnenou vzormi a zakrivenými formami inšpirovanými islamským umením. V centre nájdete najdôležitejšie architektonické diela Azerbajdžanu, ako aj malé múzeá predstavujúceho azerbajdžanské remeslá, zvyky a kultúru.


8. Užite si nočný život Baku

Hlavné mesto Azerbajdžanu je preslávené svojim nočným životom, ktorý končí až v ranných hodinách. Medzi obľúbené patria otvorené diskotéky Solar Nights, kde si okrem úžasnej zábavy vychutnáte aj výborné miestne jedlo. V meste okrem diskoték nájdete aj klasické puby a nočné kluby s úžasným výhľadom na more.


9. Zažite finále Európskej lige

Tohtoročnou perličkou hlavného mesta Azerbajdžanu bude finále Európskej ligy. V záverečných štvrťfinálových bojoch sú hlavnými ašpirantami na finále Valencia, Arsenal a Chelsea. Dejiskom zápasu je moderný Olympijský štadión Baku otvorený v roku 2015 pri príležitosti Prvých Európskych hier.

Futbalový zájazd na finále Európskej ligy


10. Povzbuďte slovenskú futbalovú reprezentáciu

V kvalifikácii na EURO 2020 bude súperom slovenskej reprezentácie práve Azerbajdžan. Zápas sa odohrá 11. júna 2019 v Baku na štadióne Bakcell Arena.

Futbalový zájazd na Azerbajdžan - Slovensko


Suma sumárum, Baku sa jednoznačne oplatí vidieť. Ak sa rozhodnete návštíviť túto zaujímavú destináciu, neváhajte nás kontaktovať.

Blogy z futbalových zájazdov

Futbalové zájazdy

Športové zájazdy

Referencie

SPäŤ NA ZOZNAM BLOGOV