FUTBALOVÝ VELIKÁN MENOM PORTUGALSKO | Futbalovysen.sk

BLOG

FUTBALOVÝ VELIKÁN MENOM PORTUGALSKO

Portugalsko - naša ďalšia nová a hlavne zaujímavá destinácia. Majster Európy z roku 2016 patrí medzi najväčších futbalových svetových velikánov, ale aj napriek ich futbalovej histórii a úžasnej krajine iba málokto sleduje určite zaujímavú portugalskú Primeiru ligu.

My Vám ponúkame kompletné zájazdy na DERBY zápasy všetkých troch najlepších portugalských tímov, ktorými sú Benfica Lisabon, FC Porto a Sporting Lisabon. Portugalci sami seba označujú za jedných z najväčších milovníkov futbalu a nikto sa nebude čudovať, keď napíšeme, že futbal je najpreferovanejší šport v tejto krajine.


BENFICA LISABON

Absolútny rekordman vo všetkých portugalských súťažiach! 36-násobný víťaz portugalskej ligy, 26-násobný víťaz turnaja Taça de Portugal, 7-násobný víťaz portugalského pohára a dokonca dvojnásobný víťaz Ligy majstrov so slávnym Eusébiom. Tieto čísla sú naozaj ohurujúce.

Určite zaujímavou časťou futbalovej histórie je Bela Guttman a jeho "kliatba". Maďarský tréner priviedol "Orlov" v rokoch 1961 a 1962 k víťazstvám v Lige majstrov a legenda hovorí, že mu klub odmietol vyplatiť bonus za toto double. On dal výpoveď a pri odchode vyslovil vetu, že 100 rokov Benfica nevyhrá žiadnu európsku súťaž. Táto "kliatba" je stará skoro 60 rokov a v tomto období hrali "Encarnados" 8-krát finále a ... všetky prehrali. O motiváciu uspieť v Európe majú teda hráči aj klub určite postarané.

Domáce zápasy Benfica hrá na najväčšom portugalskom štadióne Estádio da Luz, a mnoho ľudí tvrdí, že lepšiu atmosféru ako na tomto štadióne nájdete len málokde.


FC PORTO

FC Porto je paradoxne najznámejším portugalským klubom. 2-krát Porto vyhralo Ligu majstrov, poslednýkrát v roku 2003/04 s Mourinhom, kedy Porto dokázalo vyradiť aj Manchester United a vo finále zdolať AS Monaco.

Európsku ligu Porto vyhralo tiež dvakrát a v portugalskej lige zaostávajú za Benficou o pár titulov. Hlavne v modernej histórii sú však úspešnejší ako ich rival a prispel k tomu určite aj charizmatický José, ktorý má za sebou fantastickú kariéru.

Domáce zápasy FC Porto hrá na krásnom 50-tisícovom Estádio do Dragão.


SPORTING LISABON

Veľkú portugalsku trojku uzatvárajú levy zo Sportingu, ktorí dokázali Primeira ligu dobyť 18-krát. Na väčší úspech v Európe ešte čakajú. Sporting Lisabon je materský klub Cristana Ronalda a taktiež mnohých svetoznámych futbalistov. Svoje domáce zápasy hrá Sporting na 50-tisícovom Estádio José Alvalade.


Keď sa pozrieme na portugalské mestá druhou stranou, sú to ozajstné svetové metropoly. Najväčším mestom Portugalska je Lisabon a po ňom nasleduje Porto. V Lisabone nájdete toho naozaj mnoho. Hrad zo 16. storočia - Casa dos Bicos, 17 kilometrový most - Ponte de Vasco da Gama, ktorý je aj najdlhším mostom v Európe so stĺpmi trčiacimi 85m nad morom.

Centrum je úžasné a ak sa vám nechce veľa chodiť, nasadnite na starú žltú električku a povozte sa po meste. Jazda strmými úzkymi uličkami stojí za to.


Väčšina ľudí tvrdí, že Porto musíte milovať. Mesto mostov, ktoré sa pýši najcennejšou štvrťou Ribeira pri rieke Douro. Na každom kroku tu nájdete víno, ktoré k Portu patrí tak ako futbal k Portugalsku. Portské víno sa radí medzi tie najznámnejšie na svete a v záhrade múzea Quinta da Boeira v časti Vila Nova de Gaia nájdete najväčšiu fľašu na svete na alkohol.

Možností je naozaj veľa, a dúfame, že spoločne s nami navštívite jedno z najkrásnejších miest Európy.


Dúfame, že Vás naša nová destinácia zaujala na toľko, že spolu s nami, zažijete to pravé portugalské "peklo" na veľkých svetových štadiónoch pri obrovských derby zápasoch! Portugalské El Klasiko medzi Benficou a Portom aj aj lisabonské derby majú tie správne grády, keďže tam nie je až tak veľa futbalových turistov a veľa lokálnych fanúšikov. To už však musíte porovnať sami... :-)


PONUKA ZÁJAZDOV NA PORTUGALSKÚ LIGU


Futbalovysen.sk je futbalová cestovná kancelária, s ktorou (si) od roku 2012 už tisícky klientov plnia futbalové sny.

Ponúkame vstupenky a zájazdy na futbalové aj športové podujatia po celom svete. Futbalu sa venujeme na stránkach Futbalovysen.sk a Fotbalovysen.cz a ponuku športových podujatí vrátane zájazdov na Tour de France, MS v hokeji alebo Wimbledon nájdete na Sportovysen.sk.

Snažíme sa, aby naše zájazdy na futbal neboli iba sedením v autobuse/lietadle a naháňaním sa na štadión, ale aby ľudia aj niečo videli, oddýchli si a okrem zápasu sa domov vrátili s množstvom zážitkov. Značka Futbalovysen.sk je vybudovaná na odporúčaniach, osobnom prístupe a tejto filozofii a sme vďační za všetky vaše referencie.

SPäŤ NA ZOZNAM BLOGOV