Ako mení FC Barcelona stratégiu svojich zápasov? | Futbalovysen.sk

BLOG

Ako mení FC Barcelona stratégiu svojich zápasov?

FC Barcelona patrí medzi najlepšie tímy na svete, ak nie je tým vôbec najlepším. Katalánsky gigant dokáže zvrátiť zápasy, v ktorých ťahá za kratší povraz, v ktorých sa jeho lídrom nedarí. To je dôležitý fakt, ktorý nedokáže hocikto. Ide o jeden z dôvodov, prečo je Barca dlhodobo na vrchole. Ako to však hráči z Camp Nou robia?

Vyhrať zápas, keď vám vychádza prakticky všetko, nie je príliš ťažkou úlohou. Ak máte svoj deň, veríte si a bez väčších problémov si vyšliapnete aj na súpera z kategórie najnáročnejších. Problém však nastáva, keď svoj deň nemáte. Tam sa jasne zobrazuje hranica medzi najlepšími a dobrými, medzi úspechom a porážkou. Nie je totiž umenie byť úspešný, keď sa vám práve niečo darí alebo máte chuť do roboty. Umenie byť úspešný je to, keď v danom zápase zabodujete naplno, aj keď sa vám nedarí vôbec nič a chceli by ste byť už dávno v šatni po zápase.

Takúto nejakú filozofiu možno badať aj v Barcelone. Katalánci majú hráčov ako Lionel Messi, Luis Suarez, Neymar či Andrés Iniesta. Jednoducho futbalistov, ktorých im závidí celý futbalový svet od Primera División až po Ligu majstrov. Aj oni sú však len ľudia a nie vždy sa im darí predviesť výkony, na ktoré majú potenciál. Barcelona však v drvivej väčšine prípadov zápasy vyhráva. Samozrejme, z času na čas príde zaváhanie, remíza alebo prehra, ale výsledky posledných rokov jasne dokazujú, že výraznejšia kríza za Blaugranas vyhla.

C6SSPH8DPMC5uU6iv5viFU7GKRX5EnobzKX80Q0V8DU

Ako ale mení Barcelona stratégiu svojich zápasov? Tréner FCB Luis Enrique má pred každým stretnutím pripravenú hneď celú škálu taktických variant. Tradičné rozostavenie 4-3-3 dokáže spolu so svojimi hráčmi zmeniť zo sekundy na sekundu na údernejšie 3-4-3. V určitých pasážach zápasu dokonca možno vidieť ako hrá Barca ultraofenzívne 2-3-5. Na niečo také treba jednak kvalitných hráčov a jednak správnu mentalitu. Odvahu, pretože pri riskantnom rozostavení je veľmi jednoduché inkasovať.

Správnu mentalitu však barcelonským hráčom vštepujú do hláv od detských liet v akadémii La Masia. Keď odchovanec FC Barcelona príde do prvého mužstva, je ochotný na ihrisku nechať všetko a pre úspech svojho milovaného klubu obetovať aj vlastné zdravie. Za nádherným príkladom nemusíme chodiť ďaleko do minulosti.

lionel-messi-neymar-barcelona_39abo9tcx4n31fg6okzi7559t

Počas nedávneho zápasu Barcelona musela zmazať proti Parížu Saint-Germain v osemfinále Ligy majstrov štvorgólové manko, inak by medzi najlepších osem tímov súťaže nepostúpila. Všetko išlo hladko, v úvode druhého polčasu bolo už 3:0 pre katalánskeho giganta. Následne však prišiel presný zásah Edinsona Cavaniho a šance FCB na postup vyzerali naozaj mizivo.

Barcelona sa však nevzdala. Už dovtedy riskantný štýl hry ešte viac vyšperkovala, v posledných minútach zápasu bol posledným hráčom brankár Marc-Andre Ster Stegen, ktorý operoval na poliacej čiare. Dá sa to opísať ako určité futbalové power-play. Ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným. V posledných sekundách stretnutia poslal Barcu do štvrťfinále Sergi Roberto.

Áno, Sergi Roberto. Klubový odchovanec, ktorý je na Camp Nou prakticky celý svoj život, a ktorý bol väčšinu tohto ročníka kritizovaný za svoje výkony. Krátko pred štandardnou situáciou, ktorá rozhodla zápas sa rozprával s ďalším barcelonským odchovancom Gerardom Piquém. Bavili sa o tom, že keď bude príležitosť nech sa vrhnú na loptu a pokúsia sa ju dostať do siete. A to je jeden z dôkazov toho, že hráči FC Barcelona veria v úspech svojho mužstva za každých okolností v každom zápase. Pritom nezáleží na tom, kto práve proti nim stojí. To je cesta k úspechu!

SPäŤ NA ZOZNAM BLOGOV