Sedem – číslo, ktoré sa stalo symbolom Cristiana Ronalda | Futbalovysen.sk

BLOG

Sedem – číslo, ktoré sa stalo symbolom Cristiana Ronalda

Svetoznámi futbalisti sú špecifickí skvelou technikou, vynikajúcim výberom miesta či hraním za najlepšie tímy. Väčšina z aktívnych hráčov počas kariéry mení čísla a neprikladá im príliš veľký význam. Sú však hviezdy, ktorí na cifru na svojom drese nedajú dopustiť. Medzi nich patrí aj hviezdny rodák z ostrova Madeira Cristiano Ronaldo.

V Sportingu Lisabon nosil číslo 23, taktiež obliekal zeleno-biely dres s číslom 28. Poviete si, nič extra. V začiatkoch kariéry bol Cristiano Ronaldo mladík, ktorý mal potenciál, no nič viac. Počas začiatkov v národnom mužstve mu prischla sedemnástka. Jeho obľúbenú sedmičku totiž v tom čase nosil legendárny Luis Figo a bolo nemysliteľné, aby mu ju prebral neskúsený „bažant“.

Portugal's Cristiano Ronaldo celebrates after scoring the 2-3 goal during the World Cup 2014 qualifying playoff second leg soccer match between Sweden and Portugal at Friends Arena in Stockholm, Tuesday, Nov. 19, 2013. (AP/TT/Pontus Lundahl) SWEDEN OUT

Odborníci sa zhodnú, že Ronaldo nemá toľko talentu ako napríklad Lionel Messi či Neymar. Portugalčan si však svoju cestu na vrchol vydrel. V Manchestri United, kde už dostal číslo sedem, to nemal ľahké. Kritizovali ho, že filmuje, kritizovali ho, že nie je dostatočne tvrdý. Zaprel sa. Vydláždil si cestu do základnej zostavy, následne k trofejám a postupne na absolútny vrchol.

 

Dá sa povedať, že číslo sedem sa stalo akýmsi sprievodcom jeho úspechu. Nosiť ho však na Old Trafford, kde túto cifru preslávili napríklad legendárny David Beckham či francúzsky futbalový kráľ Eric Cantona chcelo guráž. Ronaldo ju ale mal. V roku 2009 zas odišiel do Realu Madrid a samozrejme si brúsil zuby na svoje obľúbené číslo. To však v tom čase patrilo Raúlovi Gonzalesovi, hrajúcej legende klubu.

5rqqXqi-Qfnm1AmdZC_sAQ-Cristiano-Ronaldo-Carlo-Ancelotti-Real-Madrid-objatie-okt14-TASR

Ronaldo pochopil, že sedmička jeho nebude, a preto v úvode svojho madridského pôsobenia obliekal deviatku. Hneď ako však Raúl zo španielskej metropoly odišiel a číslo sedem sa uvoľnilo, rodák z ostrova Madeira po ňom bez mihnutia oka siahol. Počas Ronaldových prvých mesiacov v Bielom Balete sa vo veľkom špekulovalo, či nemá s Raúlom kvôli číslu konflikt. Ako sa však neskôr ukázalo, išlo iba výplod médií.

 

Sedem nie je len Ronaldove číslo na ihrisku a v štatistikách. Cristiano vytvoril obchodnú značku CR7, ktorá sa stala známou po celom svete. Táto cifra má preto preňho oveľa väčší význam, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Bez okolkov sa dá napísať, že sa stala jeho symbolom. V súčasnosti si vieme CR iba veľmi komplikovane predstaviť s iným číslom ako sedmičkou, či už v klube alebo v reprezentácii.

SPäŤ NA ZOZNAM BLOGOV